SEEKING MARDHATILLAH

Friday, 1 April 2016

ALKISAH PERTANYAAN MANUSIA

Rezeki

Rezeki itu hak mutlak Allah SWT. Maka adalah satu rahsia Nya yang kita sendiri tidak tahu dari segi apa rezeki untuk kita itu hadir. Kerana itu semua Rahsia Allah

kadang-kadang saya didatangkan dengan  soalan, bila nak kahwin?? ini solan yang semua orang terpaksa jawab walaupun berat, malas untuk menjawab.

Dan kawan2 yang dah kahwin pula didatangkan soalan, Bila nak ada Anak??

Allahuakbar, tidakkah mereka tahu bahawasanya Rezeki itu Hadir atas izin Allah. Masakan saya, orang-orang sekeliling saya tahu, bila soal jodoh, zuriat itu didatangkan?

Yang pastinya semua sedang berusaha untuk itu. Mungkin orang yang bertanya sudah ada semuanya. maka persoalan itu yang terbit dibibirnya.Ataupun mungkin sekadar berbasa basi, sehingga terlupa soalan itu mengguriskan hati orang lain?

Saya diberikan rezeki oleh Allah  dengan mempunyai kereta import(impian saya) dan rumah untuk saya pada usia 28tahun. Yang mana, tak semua insan dapat memilikinya. Rumah teres dua tingkat untuk saya dan mama saya menjadikannya syurga. Tapi, saya masih belum diberi kesempatan untuk bernikah dengan seorang lelaki. Adakah perlu dipertikaikan soalan yang bernuansa perli ataupun ejekan?

Mungkin ada orang diberikan rezeki merasa nikmat perkahwinan itu awal. mungkin berumur 20/18 tahun. Tapi diuji dengan percerain. Kerana sampai disitu sahaja rezeki jodoh buat mereka.

Dan mungkin ada yang berkahwin tetapi belum diberikan Rezeki Zuriat buat mereka. Tetapi mereka berusaha ke arah itu. Allah sahaja yang mengetahui hati sang suami dan isteri untuk memiliki cahaya mata.

Saya fikir, masyarakat melayu perlu mula berfikir apa-kata-kata yang perlu diutarakan. atau apa soalan yang paling baik memulakan bicara. mungkin pada kalian, ini hanya soalan biasa. Tapi pada orang yang tertentu itu kesannya sangat mendalam. Jujur saya katakan, soalan seperti itu seperti tidak faham apa itu rezeki, jodoh ketetapan Allah. Ada yang sedang berdoa sambil menangis untuk dapatkan semua itu

Saya sendiri tidak pernah bertanyakan pekerjaan seseorang atau pekerjaan ibu bapa seseorang ataupun gaji seseorang ataupun pekerjaan sesiapa. Kerana sy bimbangmereka akan malu untuk menceritakannya. Pada sy kerja apa sekalipun bukan halnya. Janji Rezeki yang Halal sudah memadai.

saya pernah off semua communication 1 tahun untuk build up diri saya yang sgt demotivated ketika itu. Saya tidak mahu pergi kenduri sesiapa pun setahun. sehingga ada yang dah pun kahwin, anak pun dah seorang ada yang dah tambah anak. Saya sibukkan diri saya dengan kerja. Hanya kerana saya tidak mahu satu pertanyaan yang membuatkan hati saya terluka.

Tapi Alhamdulillah..saya cukup kuat untuk menghadapinya saat ini. Cukup matang untuk menilai. Cuma saya masih kesiankan orang-orang yang seperti saya.

Fikirkanlah sebelum berkata-kata kelak ada hati yang terluka. kerana di saat ini, tidak semua orang memiliki semua harta yang ada.

-RNZRAS-

No comments:

Post a Comment